Про нас Продукти Контакти Логістичні послуги Мапа випробувань
Новини Блог про ландшафт
UA EN

Національний День Поля на тему «Сучасні технології у мінеральному живленні»

Національний День Поля на тему «Сучасні технології у мінеральному живленні»


Блокування імпорту мінеральних добрив - матеріал на Latifundist

Національний День Поля на тему «Сучасні технології у мінеральному живленні»

18 січня 2024

Митниця шукає російський слід в імпортованих добривах. Що відбувається на кордонах та до чого готуватися ринку?

*Примітка. Цей матеріал взято з сайту Latifundist, подано скорочено. Повна версія статті тут. 

Це вже стає якоюсь традицією: перед сезоном весняно-польових робіт українська митниця блокує імпорт мінеральних добрив. Цього разу знову шукають «російський слід» в їх виробництві. На ринку є побоювання, що через це виникне дефіцит добрив, а підживлення озимих культур, яке стартує вже за декілька тижнів, опиниться під загрозою зриву.

З іншого боку, учасники ринку підтверджують, що в Україну продовжували заходити перепаковані в непідсанкційних країнах російські та білоруські добрива. Та чи правильний метод обрала українська митниця, зупинивши весь імпорт? Ми поцікавилися в учасників ринку, до чого може призвести така блокада та який механізм контролю за походженням добрив вони пропонують.

Отож, що сталося?

З 1 січня Державна митна служба України не розмитнює добрива поки вони не пройдуть перевірку в лабораторії на відповідність заявленим кодам класифікації, наявності вмісту прекурсорів та «російського сліду» в їхньому виробництві. 

Підставою для блокування імпорту є розпорядження від СБУ, яке отримали керівники всіх митних постів. В листі вказано, що вони повинні під особисту відповідальність забезпечити обов' язкове залучення митної лабораторії під час оформлення мінеральних добрив. 

Робиться це для «для перевірки заявлення правдивих відомостей у МД та товаросупровідних документах, для уникнення спроб фінансування тероризму, та спроб уникнення заборони ввезення товарів з рф».

За даними компаній-членів «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ), станом на 15 січня відомо про щонайменше 12 тис. т міндобрив з 20 різних партій, заблокованих на митниці. Вони прямували до України суднами, залізницею та автотранспортом.
 

«Українська Агропромислова Група» надала пробні зразки в лабораторію ще 4 січня і дотепер не отримала результату. Тож баржа з гранульованим сульфатом амонія досі стоїть не розмитнена. 

Володимир Трюхан

директор і засновник «Української Агропромислової Групи»

«Все зараз робиться для того, щоб затягнути розмитнення вантажів на 2-3 тижні. І, на жаль, позиція у митниці принципова — пришвидшувати цей процес вони не хочуть. Зараз у портах Дунаю простоює до 10 суден з нерозмитненими добривами».

В УКАБ зазначають, що більшість заблокованих партій надійшли з ЄС від відомих виробників добрив.

Приміром, у одного з гравців ринку на митниці у Львівській області з 4 січня простоює потяг на 40 вагонів, який мав доставити NPK (близько 2 тис. т) відомого виробника Yara. Ситуація аналогічна: митниця запросила лабораторну експертизу, хоча у компанії були документи, які підтверджують країну-походження товару. 

BINFIELD зіштовхнулася з цією проблемою 3 січня під час митного оформлення комплексних добрив FERTIS 8-24-24, виробництва Marijampoles NPK (Литва). Це продукція одна з ключових в портфоліо компанії і імпортується на регулярній основі під потреби великих агровиробників.

Керівник відділу логістики і ЗЕД ГК BINFIELD Валентин Перванчук розповідає, що попри наявність сертифікату EUR1 в січні компанія отримали усну вимогу надати сертифікат про походження ТПП (Торгово-промислова палата — прим. ред.) від імені виробника, в інакшому випадку — відбір проб без права оформлення тимчасової митної декларації.

Валентин Перванчук

керівник відділу логістики і ЗЕД ГК BINFIELD

«Виробник виконав дану вимогу і надав сертифікат від ТПП Литви. На жаль, нами були понесені збитки, пов'язані з простоями вагонів під митним оформленням. Цими днями надійшла чергова партія з добривом FERTIS 8-24-24, відносно якої митними органами було винесено рішення про відбір проб з метою визначення правильності класифікації згідно з УКТЗЕД, визначення країни походження та встановлення належності товарів до наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів».

Блокування імпорту комусь на руку?

Учасники ринку говорять, що історія систематично повторюється з 2019 року, коли було введене ембарго на російські добрива.

Одні вбачають в цьому слід OSTCHEM Дмитра Фірташа: «Схоже на те, що OSTCHEM ставить палки в колеса імпортерам». Інші кажуть, що раніше так і було, бо блокувався імпорт саме азотної групи. А зараз блокуються всі види добрив.

Як розмитнювали добрива раніше?

Володимир Трюхан каже, що з 17 жовтня 2023 року набрали чинності зміни до Митного кодексу України щодо виконання митних формальностей при оформленні добрив. А перед тим відбулась зустріч в Кабінеті Міністрів України під головуванням Юлії Свириденко, де було узгоджено перелік документів необхідних для перевірки «російського сліду». Мова йшла про надання всього ланцюжку доставки вантажів від країни виробника до України.

Володимир Трюхан

директор і засновник «Української Агропромислової Групи»

«Наприклад, якщо товар вироблено в Азербайджані, а в Україну він їде з порту Туреччини, то ми показували повністю весь ланцюжок поставки: як товар довезли до порту, на яких автомобілях. Перелік цих автомобілів тощо. Це все легко можна було перевірити».

Більш детально це пояснив Денис Дмитрієв. Він нагадав, що минулого року імпортери добрив мали ряд зустрічей з керівництвом митниці, радились і підказували, як можна повністю обмежити імпорт через треті країни перепакованих російських чи білоруських добрив. Зокрема, митники цікавилися, чи можна через хімічні аналізи зрозуміти, хто виробник. Всі представники імпортерів запевнювали, що це неможливо.

Натомість вони запропонували контролювати весь ланцюг поставок, всі логістичні ланки, що дозволяло відсікти основну масу такого імпорту. Це і було впроваджено.

Як каже Денис Дмитрієв, деяким імпортерам практика показувати увесь ланцюжок поставок не сподобалась, особливо тим, хто возив товар сумнівного походження з третіх країн. Деякі імпортери могли «грішити» і не розуміючи того. Але для «білого» імпорту, який працює вже багато років на ринку — це становило суттєвих проблем і він зумів швидко переналаштуватися. Додалася незначна кількість додаткової роботи, не більше. Зрештою ринок почав жити по новим правилам.

Що стосується добрив походженням з країн Середньої Азії чи Кавказу, де можуть виникати складнощі з наданням підтверджуючих документів по всьому ланцюгу поставки, то з постачальниками всі умови можна було обговорювати на момент контрактації, включаючи надання необхідного пакету документів. Адже трейдери, що продають умовно туркменські, узбекські, казахстанські чи азербайджанські добрива, розуміють ситуацію в Україні і зазвичай нюансів не виникало.

Чи возили в Україну перепаковані російські та білоруські добрива?

Чи можна в лабораторних умовах знайти «російський слід»?

Як перевіряти «російський слід», не блокуючи всіх імпортерів?

Читайте в повному матеріалі Latifundist.

За словами опитаних нами учасників ринку, практично неможливо. Денис Дмитрієв пояснює, що хіміналіз добрив на 99,9% не дає такого розуміння. 0,1% умовно лишається лише для деяких добрив, де можливо визначити, що це «росія», і то скоріше не по хімічному складу, а по зовнішньому вигляду.

Денис Дмитрієв, комерційний директор «Санагро Україна»

«Деякі добрива російського виробництва мають специфічний колір, форму гранул. Це, мабуть, зрозуміли і в владних кабінетах, тому почали додатково шукати в добривах прекурсори».

За його словами, в кінці 2018 року імпортери вже проходили аналогічну ситуацію, коли митниця шукала в добривах прекурсори. Майже місяць нічого не розмитнювали, а в результаті, нічого не знайшовши і нічого не пояснюючи, прийняли рішення розблокувати імпорт.

Валентин Перванчук теж каже, що маючи зразки продукції від конкретного виробника, можна по зовнішніх ознаках чи аналізах визначити походження товару (типовий колір, розмір гранули, вміст основних елементів). Проте це стосується обмеженого переліку продукції. Якщо ж говорити про добрива, вироблені шляхом хімічного синтезу, то сама можливість визначення через аналіз країни походження є вкрай сумнівною. Для прикладу, фосфорна кислота чи аміак мають у виробників одну хімічну формулу. 

 

Директор «УкрХімЕкспорту» Олексій Малеванець також говорить, що країну виробництва добрив таким методом визначити неможливо.

Олексій Малеванець,директор, ТОВ «УкрХімЕкспорт»

«Хіба що за антислежувачем. Але і тут є нюанс. Росіяни можуть використати американський або німецький антизлежувач і тоді аналіз покаже, що добрива не мають «російського сліду». Натомість по фосфорним, комплексним та калійним добривам можна теоретично зробити лабораторний аналіз, який може показати по непрямим ознакам, з якого родовища калій або фосфор. І це буде дуже приблизний аналіз, і далеко не по всім видам мінеральних добрив можно буде визначити походження основних елементів в мінеральних добривах. Тому метод лабораторної экспертизи я вважаю недоцільним, не об'єктивним та довгим».

 

Збитки імпортерів

Як зауважив генеральний директор УКАБ Олег Хоменко, проблема полягає не у відборі проб, а саме у блокуванні руху транспорту з добривами на склади, адже зазвичай дослідження проводяться паралельно і не мають блокувати постачання, що і передбачено Митним кодексом.

«Це спричиняє величезні збитки через простій транспорту, зрив строків постачання за наявними контрактами та ставить під загрозу подальше забезпечення добрив під весняну посівну кампанію, адже підживлення озимини стартує за кілька тижнів», — говорять в УКАБ.

Щодо простоїв, то учасники ринку повідомили, що на суднах на добу демередж складає $3-5 тис. Простої автомобілів обходяться у €50-100 на добу (в залежності від того українська чи європейська машина). А тепер порахуйте, які вони можуть нести збитки, якщо дослідження зразків в лабораторії може тривати 10-30 днів. 

Денис Дмитрієв, комерційний директор, «Санагро Україна»

«Всі вважають, що імпортери заробляють золоті гори на імпорті добрив, але насправді рівень маржі коливається в межах 10-15$/т. І якщо у тебе 2$/т на добу простій, то за 5 днів економіка стає нульовою. Якщо більше — це твої прямі збитки, адже більшість цих об'ємів вже законтрактовані агровиробниками, ціни узгоджені і ніхто їх переглядати не буде»

Звісно ж розраховувати на компенсацію збитків бізнесу через затримки з розмитненням не доводиться. Хоча, як зазначає Денис Дмитрієв, існує діючий механізм на час перевірки того чи іншого вантажу, а саме випуск його в обіг по тимчасовій декларації. З однієї сторони це б дало можливість контролюючим органам провести відповідні перевірки, бізнесу не нести збитки, а фермеру вчасно отримати свої добрива.

 

Чи не залишаться аграрії без добрив? І що буде з цінами?

На думку Олексія Малеванця, затримки при розмитненні будуть впливати на зріст ціни на міндобрива, що зробить ще більш неконкурентознатним українського сільгоспвиробника.

За його словами, добрива вже ростуть в ціні. Наприклад, до проблем при розмитнені сульфат амонію коштував 13,2 тис. грн/тн з ПДВ в порту Ізмаїл, зараз коштує 15,2 тис. грн/тн з ПДВ. Зростання на 2 тис. грн/тн за 3 тижні — це дуже великий темп зростання ціни. І це ще не сезон.

Олексій Малеванець, директор, ТОВ «УкрХімЕкспорт»

«До того ж проблеми з розмитненям вже привели до скорочення обсягів імпорту і це вже натяк на те, що весною буде дефіцит мінеральних добрив на внутрішньому ринку України. Добрива — це врожай. Врожай — це валюта в Україну. Тому, вважаю, що потрібно негайно створити робочу групу з представниками Мінекономіки, митниці, профільних асоціацій, ТППУ та розробити прозорий та єдиний механізм з оцінки країни-походження добрив при розмитненні».

З селітрою катастрофічної ситуації, найімовірніше, не буде.

За словами Дениса Дмитрієва, можливий невеликий дефіцит в пікові періоди, але національний виробник зможе його перекрити, нехай із запізненням для фермера.

А от по карбаміду національний виробник покрити потреби на 100% не зможе, тому не виключено, що його на ринку на всіх не вистачить.

Аналогічна ситуація і по сульфату амонію. Його у достатніх обсягах виробляло підприємство «Сумихімпром». Але минулого сезону виробництво на заводі не запускалося і, ймовірно, в поточному сезоні не запуститься.

Відповідно майже весь сульфат амонію Україні імпортує. Виключення складає незначна частина, що виробляється всередині країни з коксохімічної сировини внутрішнього походження. Всі основні обсяги законтрактованого імпортерами сульфату амонію повинні відбутися якраз у січні-лютому.

Денис Дмитрієв, комерційний директор, «Санагро Україна»

«Якщо розмитнення добрив і надалі блокуватимуться, то по цих позиціях буде величезний дефіцит, який фермеру не має більше де купити. Ще одним негативним наслідком такого «блокування» може стати подорожчання наявних залишків добрив, що в кінцевому результаті, лише ускладнить і до того не просте життя для наших фермерів».

На який хепі-енд чекати?

Євгеній Воробйов каже, що учасники ринку надали свої пропозиції Міністерству аграрної політики та продовольства України щодо того, як контролювати «російський слід» в імпортованих добривах. Надалі міністерство ці пропозиції буде опрацьовувати з митницею.

Тож є всі сподівання, що ця історія закінчиться успішним хепі-ендом і аграрії до весняно-польових робіт отримають свої добрива.

Костянтин Ткаченко, Наталія Родак, Latifundist.com

Останні новини

10

КВІ

Як швидко забезпечити рослину доступним бором?

01

КВІ

Семінар для #BINFIELD_TEAM від ICL Growing Solutions Ukraine

20

БЕР

Бізнес-зустріч із провідними представниками аграрного, логістичного та паливного бізнесу

02

ЛЮТ

#BINFIELD_TEAM на «AGRO UKRAINE SUMMIT 2024»

31

СІЧ

Колапс на митниці - матеріал від AgroPortal

30

СІЧ

Конференція «Inter AgroLab»: Новатек ONE (інгібітор нітрифікації) - ефективне азотне живлення

30

СІЧ

Участь в «Fertilizers 2024: Eastern Europe, Baltic States & Balkans»

18

СІЧ

Блокування імпорту мінеральних добрив - матеріал на Latifundist

24

ГРУ

З Різдвяними та новорічними святами!

21

ГРУ

"ПЕРШІ СЕРЕД РІВНИХ – BINFIELD, ЯКИЙ МІЦНО ВСТОЯВ НА НОГАХ", - видавництво Зерно

15

ЛИС

BINFIELD в ТОП-10 імпортерів добрив

10

ЛИС

Компанія FERTIS зазнала атаки шахраїв

25

ВЕР

Поставки калію хлористого продовжуються

08

ВЕР

День народження BINFIELD

03

СЕР

Кернел та Бінфілд прийняли судна з добривами в польському порту, - Latifundist

27

ЛИП

#BINFIELD_TEAM: відвантаження 11 500 т калію хлористого.

25

ЛИП

R&D Binfield. Озима пшениця.

16

ЧЕР

Тристоронній Меморандум про співпрацю між Кернел, Binfield та Marijampolės NPK

30

ТРА

Логістика під час війни. Публікація від Mind.ua. Незламний аграрій.

24

ТРА

Конференція IFA Fertilizers 2023

07

КВІ

Сівба гороху. FERTIS NPK 10-20-10+S+B+Zn

30

БЕР

Внесення КАСу з інгібітором нітрифікації NovaTec ONE

24

БЕР

Живлення озимої пшениці на R&D Binfield

10

ЛЮТ

Збір кукурудзи та врожайність на #BINFIELD_AGRO_PROJECT

03

ЛЮТ

Binfield - один із лідерів в рейтингу імпортерів добрив України!

22

ЛИС

Оренда опалювального складу для зберігання рідких добрив і ЗЗР

22

ЛИС

Команда Binfield на виставці Eima International (Італія)

04

СЕР

Національний День Саду на ягідному кластері «АгроВесна»

30

ТРА

Презентуємо BINFIELD AGRO PROJECT

25

БЕР

Ми працюємо, щоб забезпечити врожай!

24

ВЕР

"BINFIELD – 10 років довіри", - журнал сучасного агропромисловця "ЗЕРНО"

06

СЕР

Компанія Binfield отримала офіційний сертифікат від світового лідера в галузі живлення рослин

16

БЕР

Ігор Костишин: «Сьогодні агровиробники менше налаштовані на розвиток, а більше – на збереження того, що вже мають»

16

БЕР

Добрива FERTIS — пожива для рослин, турбота про довкілля!

10

ГРУ

Збалансована та ефективна система удобрення — формула успіху від BINFIELD

10

ГРУ

BINFIELD підписав угоду про співпрацю з американською компанією BRANDT

20

ЖОВ

BINFIELD та ОТП Банк уклали угоду про співпрацю та партнерство для кредитування агровиробників

01

ВЕР

Лохина: головне – збалансоване живлення

03

КВІ

Під час цвітіння сади слід підживити якісними позакореневими добривами

01

ЛИП

Міжнародний форум аграрних інновацій «Нове Зернятко»

24

СІЧ

Компанія Binfield на виставці ІнтерАгро 2018

05

ГРУ

Презентація новітнього інгібітора в Німеччині

13

ЛИС

5 речей, які ви не знали про добрива

10

ЖОВ

Робоча поїздка на виробничі потужності компанії Compo Expert